Μάθετε την ιστορία του παπουτσιού

Δείτε ιστορικά στοιχεία για την ιστορία του παπουτσιού

παπούτσια

ιστορία

πληροφορίες

eshop

dilemmashoes.gr Fashion Stories Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ

 

 

 ιστορια ιστορικα δειτε πληροφοριες 
 
  Η ιστορία του παπουτσιού είναι βέβαια πανάρχαιη, ταυτισμένη με την ιστορία του ανθρώπου, αφού καλύπτει μια βασική ανάγκη του. Από το 14.000 π.Χ. σε σπηλιες της Γαλλίες έχουν βρεθεί αναπαραστάσεις με ανθρώπους που φορούν υποδήματα. Οι πρώτες όμως απτές αποδείξεις για συστηματική παραγωγή και χρήση υποδημάτων προέρχονται από την Αίγυπτο, όπου κατασκεύαζαν σανδάλια με τη βοήθεια φύλλων φοίνικα και πάπυρου, δίνοντας μάλιστα μεγάλη σημασία στη διακόσμηση. Οι Έλληνες αναπτύσσουν την υποδηματοποιεία και το εμπόριό της με τη Σικυώνα (το σημερινό Κιάτο), τη Ρόδο και το Άργος να πρωτοστατούν. Εδραιώνεται η χρήση του δέρματος, αλλά και αρχίζει το παπούτσι να παίρνει ταξική διάσταση, με τους πλουσίους να δαπανούν σαφώς περισσότερα για τα υποδήματά τους.  
   
Στην Αρχαία Ρώμη αυτό θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού σε όλες τις κοινωνικές δομές, τα υποδήματα του καθενός καθορίζονται από τον βαθμό, τον πλούτο και την ιεραρχία του, με πρώτο βέβαια τον Αυτοκράτορα που φορά υποδήματα από πορφυρό δέρμα με χρυσά σιρίτια και επιπλέον δέρμα λιονταριού στην κνήμη.     μαθετε παπουτσιου ιστορικα παπουτσια
 
 
 στοιχεια παπουτσια ιστορια ιστορικα    Στα βυζαντινά χρόνια τα πράγματα γίνονται πιο απλά και καθιερώνεται η αντίληψη, που λίγο πολύ επικρατεί ως σήμερα, για τα καλά και τα καθημερινά παπούτσια. Τα καθημερινά ονομάζονταν τζάγγια και οι τεχνήτες τζαγγάριοι, λέξη από την οποία προέρχονται οι τσαγκάρηδες. Την ίδια εποχή, στη μεσαιωνική δύση το παπούτσι ...παίρνει διαστάσεις. Ανάλογα με τον πλούτο, φοριούνται υποδήματα που αγγίζουν ως και τα 75 εκατοστά μήκος ενώ είχαν μύτη σηκωμένη προς τα πάνω στην άκρη τους. Ο Εδουάρδος της Αγγλίας το 1450 νομοθετεί και τα καταργεί κι έτσι κυριαρχεί πια το φάρδος, με παπούτσια που φτάνουν ως και τα 40 εκατοστά φάρδος. Στη συνέχεια έρχεται η σειρά του ύψους, με πανύψηλες μπότες με ψηλά τακούνια, στολισμένες με δαντέλες.
 
  Στα χρόνια των Λουδοβίκων στη Γαλλία η κατάσταση θυμίζει τον ταξικό διαχωρισμό της Αρχαίας Ρώμης, με τα τακούνια να επιβάλλονται δια νόμου, τις περίτεχνες και υπερβολικές διακοσμήσεις να κυριαρχούν και τον αυτοκράτορα να φορά υποδήματα διακοσμημένα με διαμάντια! Η Γαλλική Επανάσταση βέβαια θα απλουστέυσει και θα ισορροπήσει τα πράγματα. Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα την ίδια εποχή κυριαρχούν παπούτσια από χοντρό δέρμα με ανασηκωμένη μύτη μπροστά και φούντα, τα πασίγνωστα τσαρούχια!  
     
 
 eshop ιστορικα παπουτσια παπουτσιου                      στοιχεια eshop πληροφοριες δειτε
 
     
  

Τον 19ο αιώνα, τον πρώτο λόγο έχει η Αμερική. Εκεί αναπτύσσεται συστηματικά η παραγωγή υποδημάτων, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία παράγονται ζευγάρια, δηλαδή διαφορετικό παπούτσι για το αριστερό και διαφορετικό για το δεξί πόδι - μέχρι τότε ήταν ίδια και για τα δυο πόδια! Ταυτοχρόνως αρχίζουν να λειτουργούν τα πρώτα εμπορικά καταστήματα, ενώ και στην Ευρώπη, ανοίγουν τις πόρτες τους οι πρώτοι Οίκοι Υποδηματοποιείας, πολλοί εκ των οποίων λειτουργούν ως σήμερα.

 

Η είσοδος του 20ου αιώνα, με τη δραματική εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμπορική ανάπτυξη θα φέρει βέβαια και την αντίστοιχη ανάπτυξη στον χώρο του παπουτσιού με τη μόδα πλέον να παίζει τον πρώτο ρόλο και τα χρώματα, τα σχέδια και τα υλικά να ποικίλουν ανά εποχή.  Σήμερα πια, το παπούτσι είναι αναπόσταστο κομμάτι της αισθητικής όλων μας, με άπειρες επιλογές για τον καθένα τόσο στα σχέδια και τα υλικά όσο και βέβαια στο κόστος!

  
 
 παπουτσιου μαθετε δειτε πληροφοριες

dilemma,παπουτσια,τσαντες,ελευσινα,eshop
dilemma,παπουτσια,τσαντες,ελευσινα,eshop
είσοδος login μέσω Facebook εγγραφή

 

 

Jeffrey CampbellSHE COLLECTIONFAVELASand by SayaRed DotProvocatore by FRNCShoe BizzMakis FardoulisJessica SimpsonINFINITYMiss NitroDesireePargianaMOURTZICapriceWall Street ShoesFRNCIpanemaMarco TozziStefania ShoesAlpeDilemmaShopping Sets
3